Tygrys (Panthera tigris)

Ssak łożyskowy z rodziny kotowatych, rzędu drapieżnych. Występuje w Azji, a właściwie w małych, izolowanych populacjach na obszarze między Indiami a Wietnamem i Tajlandią oraz w Chinach, na wschodzie Rosji i na Sumatrze. Tygrys jest samotnikiem, a samiec dzieli swoj rozległy rewir z najwyżej dwiema samicami.

  • Długość ciała bez ogona: 215-330 cm.
  • Długość ogona: 60-110 cm.
  • Wysokość: 80-110 cm.
  • Masa ciała: 100-306 kg (samce); 75-167 kg (samice).

Ubarwienie w zależności od podgatunku i pory roku, od żółtawego do czerwonopomarańczowego; występują też osobniki białe, z brązowymi pręgami i niebieskimi oczami.

Pożywienie duże i małe kręgowce; od słoni po małpy i gryzonie.