Puma (Puma concolor)

Ssak z rodziny kotowatych zamieszkujący Amerykę od Kanady po Patagonię (choć w wielu regionach została wytępiona). Wyróżnia się od 6 do ponad 30 podgatunków.

Duży kot o stosunkowo małej głowie, smukłym i gibkim tułowiu. Przednie łapy mają po pięć, zaś tylne po cztery palce. Futro krótkie , miękkie, jednolicie żółtobrunatne (choć w zależności od biotopu spotyka się osobniki ubarwione od szarosrebrnych po czarne). Samce większe od samic, lecz większe zróżnicowanie spotyka się między podgatunkami. Młode pokryte są cętkami, a na ogonie mają czarne pierścienie.

  • długość ciała:100 – 200 cm oraz ogon o długości 50 – 85 cm
  • wysokość w kłębie:560-780mm
  • masa ciała:35-105kg