Pantera Śnieżna (Uncia uncia)

Żyje w Himalajach i na Wyżynie Tybetańskiej oraz środkowej Azji. Zamieszkuje stepy, lasy i góry do 6000 m n.p.m. w lecie i ok. 600 m n.p.m. w zimie.

Tryb życia: Aktywny głównie w nocy, niekiedy w dzień. Pantera śnieżna należy do samotników. Czasem występuje parami.

Poluje głównie na zwierzęta kopytne (koziorożce, takiny, nahury, jaki), gryzonie (np. świstaki), kuraki (np. bażanty) i zające. Zjada też zwierzęta domowe, np. drób, owce, kozy.

Po ciąży trwającej 98-103 dni rodzi się dwoje do pięciu młodych. Z matką przebywają do 1 roku, dojrzałość płciową osiągają w wieku dwóch lat (w niewoli, na wolności zapewne później).

Ma krępe, dość krótkie łapy i długi, gruby ogon. Głowa i tułów mierzą 75-140 cm, ogon 70-100 cm. Irbis waży 35-70 kg. Na białokremowej lub szarawej na grzbiecie i białej na brzuchu sierści widnieją czarne lub ciemnobrunatne rozetki i plamy. Długie i gęste futro doskonale kamufluje zwierzę.