Manul (Otocolobus manul)

Mały drapieżnik należący do podrodziny Felinae – koty małe. Charakteryzuje go bardzo gęsta i długa szata, znacznie obfitsza niż u innych kotów. Nieco dłuższy niż kot domowy, ma krótkie i masywne nogi, krótką, szeroką głowę z małymi, zaokrąglonymi uszami. Angielska nazwa tego kota,”Pallas Cat”, pochodzi od nazwiska niemieckiego przyrodnika Petera Pallasa, który pierwszy opisał ten gatunek. Przez dłuższy czas zaliczano go do rodzaju Felis – sądzi się, że jest blisko spokrewniony ze żbikiem (F. silvestris). Jednak z powodu pewnych różnic w budowie czaszki oraz, wyjątkowej u małych kotów, okrągłej źrenicy, stworzono dla niego odrębny rodzaj Otocolobus.

  • długość całkowita 50-65 cm,
  • długość ogona 21-31 cm,
  • masa 2.5-3.5 kg

Szata długa i gęsta, po stronie brzusznej blisko dwa razy dłuższa niż na grzbiecie. Maść szarawa do rudej, z niewyraźnymi ciemnymi pasami na łapach i ogonie oraz znaczeniami na głowie. Masywna sylwetka wsparta jest na krótkich i grubych kończynach.