Lew (Panthera leo)

Ssak z rodziny kotowatych. Samiec, łatwo rozpoznawalny po grzywie, może ważyć do 250 kilogramów i osiągać wysokość do 1,3 m w kłębie. Samice są znacznie mniejsze, ważą do 180 kilogramów i nie posiadają charakterystycznej grzywy. Lwy są mięsożercami żyjącymi w grupach rodzinnych, składających się ze spokrewnionych samic, ich potomstwa obojga płci i niespokrewnionego samca służącego dorosłym samicom do rozmnażania. Samice polują dla stada. Młode samce są usuwane ze stada, gdy osiągną dojrzałość.

Na przekór popularnemu określeniu „król dżungli”, lew jest zwierzęciem otwartych równin. Można go spotkać w całej Afryce. Mimo to jako gatunek jest zagrożony, a większe populacje występują wyłącznie w parkach narodowych Tanzanii i Afryki Południowej.

Resztki lwów azjatyckich (podgatunek Panthera leo persica), które w czasach historycznych żyły od Grecji, przez Persję aż do Indii, występują w Gir Forest w północnych Indiach. Około trzystu lwów żyje w rezerwacie w indyjskim stanie Gujarat. Rezerwat ma powierzchnię ok. 1300 km2. Ten podgatunek zagrożony jest wymarciem.