Kot czarnołapy (Felis nigripes)

Przedstawiciel kotowatych, odkryty i opisany w 1824 roku przez Williama Burchella, najmniejszy przedstawiciel dzikich kotowatych.

  • Długość tułowia z głową: 40-50 cm
  • Ogon: 15-22 cm
  • Wysokość: 25 cm
  • Ciężar0,8-1,0 kg
  • Ciąża: 63-68 dni
  • Miot: 1-2 kociąt; młode dojrzewają w wieku 12-21 miesięcy
  • Pożywienie: małe ssaki, gady, szarańczaki.

Niewielki kot o ochrowym ubarwieniu, zaokrąglonych uszach i czarnych podeszwach stóp. Sierść ma wyraźny wzór: okrągłe cętki o barwie brązowo-czarnej, biegnące rzędami wzdłuż szyi i tułowia. Ogon cienki i spiczasty z czarnym zakończeniem i 2-3 ciemnymi pełnymi pierścieniami, przechodzącymi w niepełne w stronę nasady ogona. Kończyny smukłe, delikatne. Na pysku dwie pręgi.