Kot arabski (Felis margarita)

Odkryty w 1856 roku przedstawiciel rodziny kotowatych; nazwany na cześć komendanta Margueritte’a, dowódcy francuskiej ekspedycji na Saharę, w czasie której został odkryty. Występuje na kilku odległych od siebie obszarach: na Saharze, Półwyspie Arabskim i w zachodnim Egipcie, a także na wschód od Morza Kaspijskiego oraz na granicy Pakistanu i Afganistanu.
Stwierdzono istnienie kilku podgatunków, różniących się wyraźnie wielkością.

  • Długość tułowia z głową: 46-57 cm
  • Ogon: 29-36 cm
  • Ciężar 2-3,5 kg
  • Ciąża: 65 dni
  • Miot: 2-4 kociąt; młode dojrzewają w wieku 14 miesięcy
  • Pożywienie: drobne gryzonie, pajęczaki, jaszczurki i węże.