Karakal (Caracal caracal)

Przedstawiciel rodziny kotowatych, pierwszy okaz opisano w 1776 roku. Nazwa wywodzi się od tureckiego słowa karakulak – czarne ucho. Czasami bywa zaliczany do rodzaju Felis, ale stopień jego odrębności chyba uzasadnia ustanowienie dla niego odrębnego rodzaju Caracal lub zaliczenia go wraz z rysiem europejskim i rysiem rudym do rodzaju Lynx.

  • długość tułowia z głową: 60-80 cm; wysokość 45 cm
  • ciężar ciała 8-15 kg
  • ogon krótki (20-30 cm)
  • uszy długie, czarne na stronie tylnej, zakończone pędzelkami (które nie rosną, w przeciwieństwie do rysia)
  • kończyny długie, sylwetka smukła, ale mocna
  • ubarwienie od jasnobrązowego do ciemnobrązowego, czasem czarne, pod brzuchem izabelowate lub nawet białe