Jaguar (Panthera onca)

Gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych (Felidae). Zamieszkuje północ Ameryki Południowej i Amerykę Środkową. Kiedyś występował też w Meksyku, sięgając aż do południowych stanów Ameryki Północnej. Na tym wielkim obszarze swego rozmieszczenia jaguar tworzy podgatunki, różniące się między sobą ubarwieniem. Jaguar przypomina bardzo lamparta, od którego jednak jest masywniejszy.

Najczęściej spotyka się jaguary o sierści czerwonawo-żółtawej. Brzuch, wewnętrzna powierzchnia nóg, podgardle, broda i podbródek są zazwyczaj białe. Grzbiet i boki ciała są częściowo upstrzone czarnymi okrągłymi lub podłużnymi plamami, częściowo zaś pokryte większymi od nich plamami i pierścieniami żółtawoczerwonawymi, otoczonymi czarną obwódką (rozetki). U wszystkich odmian jaguara, mimo wielkiej zmienności ubarwienia, zawsze można znaleźć czarną plamę w kącie pyska i ciemną plamę z białym lub żółtym środkiem na tylnej części ucha. Zdarzają się też jaguary zupełnie czarne.