Badia (Catopuma badia)

Krańcowo rzadki kotowaty, być może wymarły. Ostatniego osobnika złapano w 1992 roku. Endemit Borneo, gdzie zamieszkuje różne środowiska (od gór po niziny). Zwierzę słabo poznane.

  • długość tułowia z głową 50-60 cm
  • waga ok. 3-4 kg
  • ubarwienie kasztanowate, z ciemnymi cętkami w dolnej części ciała; brzuch jaśniejszy
  • uszy zaokrąglone
  • ogon długi (35-40 cm), zaostrzony, z czarną plamką na końcu
  • z wyglądu przypomina małą mormię

Szanse na zdobycie zdjęcia zwierzęcia są bliskie zeru. Osobnik schwytany w 1992 roku nie przeżył do przybycia naukowców, a sam gatunek został opisany (w 1874 roku) na podstawie jednej (!) skóry.